Valitse tästä

Tekstiilipalvelun historiaa

1954
Yritys perustetaan

 

Nuoripari Seija ja Antti Mäkinen perustavat Tekstiilipalvelun vuonna 1954 Toijalaan. Antti Mäkinen toimii yrityksen johtajana patruunan ottein aina 90- luvulle asti. Alkuun yritys toimii nimellä Toijalan Repimö ja nimensä mukaisesti repii kangaspaloista flokkia, jota käytetään mm. patjojen täytteenä.

 

 

 


1960-luku
Toiminta kehittyy

 

Toiminta laajenee kangaskaupaksi ja uusi myymälä rakennetaan Hietastentielle 1964. Vuoden 1964 alussa asiakkaat pääsevät tekemään nimiehdotuksia myymälälle, jolloin nimeksi valikoituu Tekstiilipalvelu. Vuonna 1969 ostetaan tontti Vilpolantieltä. Alun perin tontilla on kaksikerroksinen talo, jonka laajennustyöt aloitetaan vastaamaan yrityksen varastointitarpeita.

 

 

 


1970-80 -luvut
Kultaiset vuodet

 

1.1.1970 Toijalan Repimö muuttaa nimensä virallisesti toiminimeksi Tekstiilipalvelu ja 26.1.1984 toiminnan kasvaessa rajusti yritysmuodoksi muuttuu Ky. 70-luvun lopussa valmistuu ensimmäinen laajennus Vilpolantielle. 1980-luvulla myymälätiloja laajennetaan lisää, vähittäismyynti lopetetaan ja Tekstiilipalvelusta tulee pelkästään kankaiden tukkumyymälä. Laajennusten myötä kasvavia kiinteistöomistuksia varten perustetaan Antin Tanhua Oy ja lisäksi vuokrataan varastotiloja, kuten Helpiön tapettitehdas, Sotkian aseman viereisiä tiloja sekä Vanha kehräämö Matinpuiston vierestä.

 

1970 -luku ja vielä pitkälle 80 -lukua eletään kangaskaupan kultavuosia. Tekstiilipalveluun saapuu yli 50, joskus lähemmäs 100 rekkaa vuodessa tuoden uutta tavaraa myyntiin. Odotettujen uusien kuormien saapumisesta ilmoitetaan aina suurimmille asiakkaille, mutta sana kiirii myös muille. Tästä johtuen asiakkaat ovat usein odottamassa rekkoja, repivät pakkoja itselleen suoraan kuormasta ja välillä syntyi riitojakin, siitä kuka saa mitkäkin kankaat. Sekasortoinen tilanne on välillä haastava myyjien kannalta.

 

Viikonkin kestäviä ostomatkoja tehdään Keski-Eurooppaan, mm. Hollantiin, Saksaan, Itävaltaan ja Sveitsiin useita kertoja vuodessa sekä muutamia kertoja Kaukoitään asti. Näillä matkoilla tehdään ostosopimuksia isojen paikallisten tehtaiden ylijäämästä ja muista isoista ostoeristä. Myös suurten suomalaisten valmistajien kanssa tehdään määräaikaisia ostosopimuksia, joiden avulla saadaan haluttua ylijäämäkangasta myyntiin yksinoikeudella.

 

70-80 -luvuilla varastot koostuvat pääosin matonkuteista ja vaatekankaista. Verho- ja sisustuskankaiden myynti on vähäisempää. Kankaat myydään pääosin kiloittain ja välillä myös rullittain, eikä juurikaan pätkitä, vaikka yritykselle hankitaankin yksi mittakone. Osa kankaista on hyllyissä, mutta valtaosa on valtavissa kasoissa lattioilla, joista niitä penkovat sekä myyjät että asiakkaat. Yhden asiakkaan ostoerä on lähes järjestään lavallinen tai kuorma-autollinen kangasta. Suurasiakkaiden kanssa tehdään myös vuosisopimuksia, joiden myötä myydään esimerkiksi teollisuuteen puhdistustarkoitukseen kankaita yksinoikeudella tai ennalta sovitun määrän verran vuoden aikana.

 

Suurimpia asiakkaita ovat valmistava teollisuus ja kangaskaupat, joita on useita lähes joka kylässä. Työntekijöitä on parhaimmillaan noin 15. Tukun aukioloajat ovat suuntaa antavia ja käytännössä asiakkaita palvellaan, kun heille sopii. Myyjät ja varastomiehet tekevät pitkää päivää tullen töihin monesti ennen virallisen työajan alkua ja jääden ylitöihin palvelemaan asiakkaita tai purkamaan rekkoja varastoihin. Suuren kangasmäärän vuoksi kuljetaan asiakkaiden kanssa ja ilman myös vuokravarastoilla kankaiden perässä. Kiireisimpinä aikoina ruokatunnitkin jäävät välillä pitämättä.

 

Konttorilla työskentelevät naiset ja varastolla miehet. Varaston puolelle töihin tullaan ensin varastomiehiksi, otetaan oppia vanhemmilta myyjiltä, kehitytään vähitellen myyjiksi ja päästään tekemään kauppaa. Työurat ovat pitkiä ja työyhteisö tiivis viettäen usein myös vapaa-aikaa yhdessä. Pisimmillään työntekijä on ollut Tekstiilipalvelussa töissä 49 vuotta.

 

 

 


1990-2010-luvut
Muutoksen tuulia

 

90-luvulla monet suuret tehtaan lopettavat Euroopassa ja valmistava teollisuus siirtyy pois Suomesta. Maailmalla myllertävän taloustilanteen myötä sisäänosto, myyntitavat ja asiakaskunta alkavat muuttua.

 

Vuonna 1997 tapahtuu sukupolvenvaihdos ja 2008 kangasvarastoja hallinnoiva Tekstiilipalvelu Ky ja kiinteistöt omistava Antintanhua Oy yhdistetään nykyiseen muotoonsa Tekstiilipalvelu Oy:ksi. Uuden yrittäjän siirtyessä johtoon ryhdytään uudistuksiin tavoitteena pitää yritys elinvoimaisena muuttuvassa maailmassa.

 

Tehtaiden ja valmistavan teollisuuden loppuessa myös ostomatkat vähenevät rajusti ja tilalle tulevat agentit. Sisäänostomäärät pienentyvät, kun luovutaan erien ostamisesta ja siirrytään monipuolistamaan valikoimaa keskittyen enemmän asiakkaiden tarpeisiin kankaita valitessa. Uutuuksiin saapuu mm. yksipuoleinen fleece ja verhokankaiden valikoima laajenee. Kilotavarana myydyn matonkuteen myynnin loputtua jo 80-luvulla ja kankaiden pätkimistarpeen lisääntyessä teetetään 70-luvulla hankitun mittakoneen mallin mukaan lisää mittakoneita varastolle. Kangasvolyymien laskiessa luovutaan vuokravarastoista ja keskitetään kaikki kankaat nykyisiin Vilpolantien noin 5 500 neliön tiloihin. 90-luvulla myyjien hakulaitteet vaihtuvat kännyköihin, jonka myötä yhteydenpito asiakkaisiin helpottuu.

 

Myynnin luonteen muuttuessa ja kangaskauppojen pysyessä yhä merkittävänä asiakasryhmänä, yritystoimintaa kehitetään palkkaamalla 2004 ensimmäinen kiertävä myyjä ja 2008 toinen. Näin saadaan palveltua asiakkaita vieden valikoima näytille pitkin Suomea ja lähettäen sitten valitut kankaat varastolta suoraan liikkeeseen. 2000-luvulla asiakaskunnan merkittäviä ryhmiä kangaskauppojen lisäksi ovat mm. teatterit, festivaalit ja näyttelyt sekä Suomen eturivin suunnittelijat, puvustajat ja lavastajat. 2016 käyttöönotettu verkkokauppa monipuolistaa myyntikanavia. Varaston laajuuden vuoksi kuitenkaan kaikkia tuotteita ei heti saada sähköiseen muotoon, vaan niiden lisäily jatkuu useiden vuosien ajan.

 

 

 


2024
Tekstiilipalvelu nyt

 

Tekstiilipalvelu Oy on tällä hetkellä Suomen suurin kankaiden maahantuonti- ja tukkuliike. Se palvelee asiakkaita edelleen Toijalassa Vilpolantien toimitiloissa, jotka käsittävät useamman hallin lattiasta kattoon täynnä kankaita. Asiantuntijamyyjät auttavat vuosien kokemuksella kankaiden valinnassa ja kaksi myyntiedustajaa kiertää edelleen ympäri Suomea.

 

Asiakaskunta ja valikoima on laajentunut vuosien saatossa, mutta päätuotteena ovat pysyneet kankaat. Asiakaskuntaan kuuluu mm. sisustus- ja vaatealan ammattilaiset, suunnittelijat, julkinen sektori, tapahtumajärjestäjät, teollisuus- ja myyntialojen toimijat, oppilaitokset, esiintyvien alojen ammattilaiset, teatterit, tv- ja elokuvatuotannot, järjestöt, yhteisöt ja kankaiden jälleenmyyjät. Varasto puolestaan on laajentunut sisältämään mm. luonnonmateriaaleja, sekoitteita, keinokuituja, ekologisia ja kierrätyslaatuisia kankaita, neuloksia, kudottuja kankaita, keinonahkoja ja -karvoja, vanuja, efektikankaita, pinnoitettuja kankaita, teknisiä ominaisuuksia omaavia laatuja ja palosuojattuja kankaita. Osaamiseen kuuluu eri alojen vaatimusten ja hektisyyden ymmärtäminen, mikä tarkoittaa esimerkiksi tilausten toimittamista jopa saman päivän aikana.

 

Tekstiilipalvelu kehittää aktiivisesti toimintaansa pyrkien vastaamaan mahdollisimman hyvin tämän päivän tarpeisiin. Verho- ja verhoilupuolen valikoimaa on laajennettu paljon viime vuosina sekä koti- että julkitilasisustuksen vaatimukset huomioiden mukaan lukien riittävät paloturvallisuusluokitukset. Palvelu on kehittynyt ja laajentunut sisustusompeluun, jonka myötä kankaat on mahdollista tilata valmiisiin paloihin leikattuna tai valmiiksi tuotteiksi ommeltuna. Ompelupalvelussa on mahdollista teettää verhoja ja sisustustekstiilejä, mutta myös muita esimerkiksi tapahtumatekstiilejä, kuvaustaustoja, lavasteratkaisuja tai vaikkapa leikkauttaa iso määrä kangasta lyhyisiin pätkiin leikattuna ja siististi putkille rullattuna valmiina käyttöön. Valikoiman yksi erikoisuus on yhden kerroksen kokonaan täyttävä esiintymis-, juhla- ja efektikankaiden valikoima, joka on ainutlaatuinen kokonaisuus sekä laajuutensa että suurempienkin ryhmien puvustuksiin sopivien hintojensa puolesta.

 

Tekstiilipalvelu on päässyt mukaan mielenkiintoisiin ja inspiroiviin projekteihin sekä tekemään yhteistyötä suomalaisten suunnittelijoiden kanssa painaen heidän kuosejaan kankaille myyntiin. Yritys on mukana suojelemassa suomalaista ikimetsää yhdessä Luonnonperintösäätiön kanssa Merja Palinin suunnittelemien Ikimetsä -kuosien kautta sekä päässyt seuraamaan lahjakkaiden suunnittelijoiden matkaa pääkangastoimittajan roolissa Muodin Huipulle -ohjelmassa.

 

Vaikka paljon on muuttunut, niin paljon on pysynyt myös ennallaan. Tekstiilipalvelu on edelleen saman suvun hallussa ja seuraava sukupolvi on ollut tiiviisti mukana yrityksen toiminnassa jo usean vuoden ajan, joten jatkuvuus on taattu tulevaisuudessakin. Työurat ovat edelleen pitkiä – jopa kymmenien vuosien pituisia. Mittakoneet ovat samoja, jopa 70-luvulla hankittu, muiden mittakoneiden esikuva, on edelleen toiminnassa. Myös vuonna 2003 kirjoitettu linjaus, joka on julkaistu ensimmäisessä Tekstiilipalvelusta tehdyssä lehtijutussa Aamulehdessä, pitää edelleen paikkansa: ”Valttinamme ovat erittäin laaja valikoima ja kilpailukykyiset hinnat. Kangasta ei tarvitse odottaa, vaan haluttu määrä lähtee heti toimitukseen.”

 

70-vuotta on nyt täynnä ja tästä on hyvä jatkaa - mahdollistaa työpaikkoja Suomessa, palvella ammattitaitoisesti kanssayrittäjiä ja siten tukea suomalaista työtä.